Автори: Джонатан Лемир и Дженифър Хаберкорн, PoliticoЕкипът на президента неофициално настоява

...
Автори: Джонатан Лемир и Дженифър Хаберкорн, PoliticoЕкипът на президента неофициално настоява
Коментари Харесай

Политико: Белият дом губи във войната на послания за Украйна. Сега ги сменя 

Автори: Джонатан Лемир и Дженифър Хаберкорн, Politico

Екипът на президента импровизирано упорства законодателите да се концентрират върху работните места, които могат да бъдат основани с парите, изхарчени за войната.

Белият дом тихо притиска законодателите от двете партии да продават военните старания в чужбина като евентуален стопански взрив вкъщи.

Сътрудниците популяризират опорни точки измежду демократите и републиканците, които подкрепяха продължителните старания за финансиране на украинската опозиция, с цел да могат те да изградят теорията, че всичко това е добре за американския пазар на труда, съгласно петима помощници от Белия дом и сенатори, осведомени с акцията и поискали анонимност, с цел да приказват свободно.

Натискът, който за първи път бе обществено проявен предходната седмица по време на обръщението на Джо Байдън от Овалния кабинет, идва преди избора на нов ръководител на Камарата на представителите, като Белият дом се пробва да се позове на патриотизма, с цел да убеди нерешителните републиканци освен да оказват помощ на Киев, само че и да одобряват огромен пакет, който включва средства и за Израел.

„ Попълвайки запасите от оръжие, ние си партнираме с отбранителната промишленост за увеличение на нашия потенциал и за посрещане на потребностите на Съединените щати и на нашите съдружници както в този момент, по този начин и в бъдеще “, съгласно копие на опорните точки, добито от „ Политико “.

„ С това в допълнение искане се влагат над 50 милиарда $ в американската отбранителна индустриална база, с цел да се подсигурява, че нашата войска ще продължи да бъде най-подготвената, най-способната и най-добре оборудваната бойна мощ, която светът в миналото е виждал, както и да се разширят индустриалните линии, да се укрепи американската стопанска система и да се основат нови американски работни места “, се показва в документа.

Опорните точки са имплицитно самопризнание, че администрацията я чака работа, до момента в който успее да продаде своите 106 милиарда $ в допълнение поискана задгранична помощ, а също и че диалозите за нея под шапката на ползите на националната сигурност не са довели до триумф.

Предложението на Белия дом е отзвук от друго сходно, пристигнало от другата страна на парламентарната алея, от водача на малцинството Мич Макконъл.

В речта си пред Сената през март 2022 година Макконъл (републиканец, Кентъки), предизвести, че отбранителната индустриална база е била хваната „ да дреме “, когато съветската инвазия е навлязла във втория си месец. В тези ранни дни той неведнъж настояваше Байдън да употребява Закона за отбранителното произвеждане, с цел да усили производството на оръжия.

И до момента в който част от поддръжката на републиканците за Украйна ерозира, водачът на малцинството в Сената се появи предишния уикенд в неделните ток-шоута, с цел да подтикне републиканците да не разделят идеята на Израел от войната в Европа.

„ Няма убити американци в Украйна. Ние възвръщаме нашата индустриална база. Украинците унищожават армията на един от най-големите наши противници. Трудно ми е да намеря каквото и да било неправилно в това. Мисля, че това, че те се пазят, е прелестно “, сподели той в предаването „ Face the Nation “ на CBS.

Помощниците от Белия дом споделиха, че са имали връзка с Макконъл от самото начало на войната и че забележките му напоследък са топло посрещнати в Западното крило. Помощник на Макконъл не разяснява във връзка на скорошни връзки с Белия дом.

В допълнение към връзката с Макконъл, чиновници на Департамента по отбраната  разпространиха в Капитолия слайдове, показващи близо 20 милиарда $ вложения в индустриалната база, идващи от поддръжката на Съединени американски щати за Украйна. Това включва близо 3,1 милиарда $ в контракти, ориентирани към разширение на потенциала на индустриалната база в страната, в това число увеличение на производството на артилерия близо шест пъти за три години.

Тези муниции са предоставени на Израел и на Украйна, споделиха публични представители. Финансирането на работата минава през червени щати като Тексас, Арканзас и Алабама и изборни региони като Аризона, Пенсилвания и Невада.

Искането на Белия дом за спомагателни 106 милиарда $ включва финансиране за Украйна, Израел, Тайван и сигурността на границите. Амбициозният пакет обаче остава в застой, до момента в който не бъде дефинитивно определен ръководител на Камарата на представителите. След терористичните офанзиви на Хамас по-рано този месец, множеството законодатели поддържаха финансирането на Израел. Но макар забележителната двупартийна поддръжка за подкрепяне на Украйна, броят на гласовете „ срещу “ от страна на републиканската партия набъбна.

Настоятелните апели за помощ за Украйна през последните 20 месеца бяха подкрепени от Байдън с причини, центрирани към възвишени хрумвания като отбрана на демокрациите и уточнения, че националната сигурност на Щатите ще бъде застрашена при триумф на Владимир Путин.

Но сътрудниците на Белия дом също по този начин настояват, че войната е засегнала портфейлите на американците. Те упрекнаха спора за внезапното увеличение на разноските, изключително на цените на газа – въпреки че изразът „ повишаването на Путин “ не съумя да се наложи – и предизвестиха, че икономическите проблеми ще набъбнат, в случай че Украйна падне.

Сега тонът на икономическия напън се промени, като помощниците на Белия дом притеглят законодатели, които да показват по-положителни причини.

„ Нека изясня нещо “, сподели Байдън по време на обръщението си от Овалния кабинет. „ Ние изпращаме на Украйна съоръжение, което стои в складовете ни. А когато използваме парите, отпуснати от Конгреса, ги използваме за попълване на личните ни хранилища, на личните ни ресурси от ново съоръжение. Оборудване, което пази Америка и е създадено в Америка. Ракети „ Пейтриът “ за батареите за въздушна защита, направени в Аризона. Артилерийски снаряди, създадени в 12 щата из цялата страна, в Пенсилвания, Охайо, Тексас. И още доста други “, сподели той. „ Разбирате ли, тъкмо като през Втората международна война, през днешния ден патриотичните американски служащи строят арсенала на демокрацията и служат на идеята на мира. “

Промяната в продажбения метод идва в миг, когато социологическите изследвания демонстрират, че американците са все по-скептични към напъните за подкрепяне на Украйна и не престават да слагат под подозрение ръководството на стопанската система от страна на Байдън.

Някои републиканци споделят, че са казвали на администрацията на Байдън, че реториката им във връзка с Украйна е била незадоволителна и че с цел да получат поддръжката на Камарата на представителите и да запазят по-силната поддръжка в Сената, би трябвало да трансформират посланието си.

Според почитан консултант от републиканската партия в Конгреса, администрацията „ е осъзнала, че посланията ѝ съответно за Украйна са били пагубни... и че би трябвало да се трансформират “. „ Положени са известни старания, с цел да се помогне на администрацията да разбере, че посланията им са изцяло несъответстващи, че употребяват изречения, на които републиканците не реагират и че не излагат безапелационни причини. “

Съветникът дефинира предходното гледище на Байдън, че Съединени американски щати ще поддържат Украйна „ колкото е належащо “, като отворено и неловко. В речта си от предходната седмица Байдън съобщи, че Съединените щати ще оказват помощ на Украйна „ да се отбрани сама “ – обръщение, което е по-силно за републиканската партия и нейните гласоподаватели.

 

Инфо: Politico

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР